Geplaatst op
Is het je gelukt een eigen woning te vinden? Dan mag je je best gelukkig prijzen in deze tijden van woningschaarste. Grenst er ook nog een tuin aan je huis, dan is het dubbel genieten geblazen. Je moet die tuin natuurlijk nog wel helemaal gaan inrichten naar je eigen smaak. Dat betekent onder meer dat je moet zoeken naar een ideale verhouding van groen en bestrating in je tuin. Een leuke en relatief goedkope manier om je tuin te bestraten, is met betonklinkers. Ben je benieuwd wat je allemaal met betonklinkers kunt doen in je tuin? Lees dan snel verder.
Duurzaam, dik en stevig
Dit type klinker is, je raadt het al, gemaakt van beton. Dat maakt ze zeer duurzaam. De klinkers kunnen wel tegen een stootje en zijn goed bestand tegen temperaturen onder het vriespunt. Omdat betonklinkers stevig en dik zijn, gebruik je ze prima bij de aanleg van een oprit. Ook voor een tuinpad of een terras zijn betonklinkers, die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren zoals, grijs, bruin, rood, geel, zwart en antraciet, een uitstekende optie. Niet in de laatste plaats omdat de betonklinkers je alle ruimte geven om creatief in de weer te zijn met verschillende legpatronen.
Welk legpatroon voor betonklinkers kies jij?
Je kent ze misschien wel, van die schilderachtige straatjes in een oud stadje, waar het een genot is om te kijken naar de verschillende patronen waarin de klinkers zijn gelegd. Iets dergelijks wil je vast ook wel rond jouw eigen woning. Je kunt er natuurlijk helemaal je eigen creativiteit op loslaten, maar er zijn ook legpatronen die je zo kunt overnemen. Als je de klinkers zelf wilt gaan leggen, hangt het uiteindelijk van je eigen skills af of je voor een wat eenvoudiger of ingewikkelder patroon kiest.
- Een eenvoudig maar hierdoor strak patroon is het halfsteenverband. Je ziet het vaak terug in muren, maar ook op de grond is het prima te gebruiken. De naam van dit patroon, of verband, duidt op het feit dat de stenen van de even rij een halve steen verder liggen dan de hieraan grenzende klinkers van de oneven rij.
- Een klezoorverband lijkt in meerdere opzichten op een halfsteensverband. Toch is er ook een duidelijk verschil, want de klinkers verspringen maar een kwart steen. Hierdoor ontstaat er een trapsgewijs patroon.
- Het blokverband dankt zijn naam aan het feit dat er blokjes worden gevormd. Bij klinkers gaat het dan meestal om een blokje van 2 verticale klinkers en 2 horizontale klinkers.
- Typerend voor het elleboogverband is dat dit bestaat uit verticale stenen die haaks op elkaar staan. Op die manier creëer je een sierlijke L-vorm. Het patroon wordt vaak gebruikt bij opritten, vanwege het sterke oppervlak dat wordt gevormd.